ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОЕКТАНТА

ПОЖАРОИЗВЕСТЯВАНЕ

Пожароизвестителни детектори>> Линейни димооптични детектори>> Конвенционален отражателен линеен димен детектор тип SRA-ET

Конвенционален отражателен линеен димен детектор тип SRA-ET

Описание на продукта и технически характеристики

SRA-ET е конвенционален отражателен линеен димен детектор, състоящ се от устройство предавател/приемник и плосък отражателен елемент (рефлектор), които се монтират един срещу друг. Предавателят излъчва инфрачервен лъч, който достига до рефлектора, отразява се от него и се връща обратно в устройството, като се приема от приемника. При наличие на пожар, детекторът се активира от разсейването на инфрачервения лъч, предизвикано от дима. SRA-ET е съвместим с повечето съществуващи конвенционални системи за пожароизвестяване. Подходящ е за обширни помещения с височини над стандартните, като складове, зали, музеи, театри и др., където използването на точкови детектори е неефективно или с много по-висока стойност. Не се препоръчва използването му в помещения с пряка слънчева светлина, тъй като е възможно да сработва от нея (за такива случаи се използва SPC-ET).

Отражателният детектор SRA-ET покрива площ до 450 м² и е с диапазон на работа от 5 до 30 м (разстоянието, на което се монтират устройството приемник/предавател и отражателя). Разполага с функция за автоматична компенсация.

Детекторът се захранва директно от конвенционалната зона. Не се доставя с монтажна кутия и тя трябва да бъде поръчана допълнително. Устройството може да се включи и към адресируема система ESP чрез адресируем модул с една или две конвенционални зони CHQ-SZM / CHQ-Z. Конвенционалната линия не се прекъсва при демонтаж на детектора и това се осигурява чрез ценеров или „Шотки диод” метод.

Линейните отражателни димни детектори SRA-ET на Hochiki се произвеждат в съответствие с европейския стандарт EN54, част 12 и са сертифицирани от LPCB и VdS.

Технически характеристики:

Оперативно напрежение

15 - 30Vd.c.

Ток в покой

350µA

Ток при аларма

50mA(max)

Разстояние между приемника и предавателя

от 5 до 30m

Ниво на чувствителност:

30%

Работна температура

от -10ºC до +50ºC

Температура на съхранение

от -30ºC до +70ºC

Максимална влажност

95% RH без конденз (при 40ºC)

Цвят / материал

Слонова кост / ABS

Тегло (g) / Размери (mm)

Предавател/приемник: 700g / 152x122x80 mm

 

Отражател : 50g / 190x190x3 mm

Продуктови варианти

Конвенционалният отражателен линеен димен детектор SRA-ET на Hochiki се предлага в цвят слонова кост - модел:

SRA-ET

цвят слонова кост

Указания за проектиране и монтаж

Детекторът се захранва директно от конвенционалната зона. Не се доставя с монтажна кутия и тя трябва да бъде поръчана допълнително. Устройството може да се включи и към адресируема система ESP чрез адресируем модул с една или две конвенционални зони CHQ-SZM / CHQ-Z. Конвенционалната линия не се прекъсва при демонтаж на детектора и това се осигурява чрез ценеров или „Шотки диод” метод.

Предавателя не е слънце защитен, което може да доведе до фалшиви сработвания, ако е изложен на директна слънчева светлина. При среда с директна слънчева светлина използвайта SPC-ET.

Инструкция за монтаж

Инструкция за инсталация

Съвместими продукти

Съвместими контролни панели:

Oтражателният линеен димен детектор SRA-ET на Hochiki може да бъде свързан към повечето съществуващи на пазара конвенционални контролни панели, включително следните видове предлагани от „Сектрон” ООД панели:

Конвенционални контролни панели Kentec (Великобритания), серии Sigma CP, 3000 и 3200

Конвенционални контролни панели Terofire (Великобритания), серии Saffire и Multizone

Конвенционални контролни панели Paradox Hellas (Гърция), серия Matrix 2000

или адресируеми пожароизвестителни контролни панели поддържащи ESP протокоал

Аксесоари

Съвместими с SRA-ET са следните аксесоари:

Монтажна кутия SRA-ET(B/Box) – необходима е за монтаж на детектора

Резервен рефлектор SRA-ET(Reflector)

 

Приложими документи

ISO 9001:2000 на производител
Сертификати: EN54 - LPCB и VdS
Декларация за съответствие
Експертно заключение от НСПАБ
Продуктова брошура