ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОЕКТАНТА

ПОЖАРОИЗВЕСТЯВАНЕ

Пожароизвестителни детектори>> Аналогов адресируем димооптичен детектор ALG-EN

Аналогов адресируем димооптичен детектор ALG-EN

Описание на продукта и технически характеристики

ALG-EN е продукт от новото поколение адресируеми димооптични детектори на Hochiki. Отличава се с повишената чувствителност на високотехнологичната димооптична камера, чрез която се осъществява детекцията на дим. Нов алгоритъм за обработка на събитията води до редуциране на страничните шумове и минимизиране на фалшивите сработвания до възможния минимум.

Детекторът ALG-EN е с нископрофилен дизайн, произведен е от поликарбонат и покрива площ от 112 м². Разполага с два изнесени върху корпуса червени светодиода с 360° видимост за следене на активността му. Монтира се върху основа посредством специален заключващ механизъм за захващане. Димооптичната камера позволява достигане на високо ниво на чувствителност на сензора. Тя е подвижна, с възможност за демонтаж, което позволява лесното почистване и подмяна.

Продуктът е напълно съвместим с аналогово адресируемия протокол ESP на Hochiki, представляващ метод на предаване на информация посредством цифрова комуникация. Адресира се по електронен път, като с помощта на ръчен програматор се задава самостоятелен адрес от 1 до 127, който се съхранява в детектора и може да бъде променен впоследствие. Чувствителността на сензора може да се програмира от контролния панел.

Димооптичните детектори ALG-EN на Hochiki се произвеждат в съответствие с европейския стандарт EN54, част 7 и са сертифицирани от LPCB и VdS.

Технически характеристики:

Оперативно напрежение

17 - 41Vd.c.

Нискоенергиен режим

120mA

Ток в състояние на покой

400mA

Ток при аларма

19mA

Метод на предаване на данни

Цифрова комуникация - ESP протокол

Работна температура

от -10ºC до +50ºC

Температура на съхранение

от -30ºC до +60ºC

Максимална влажност

95% RH без конденз (при 40ºC)

Степен на защита от прах и влага

IP42

Цвят

Материал

Слонова кост, бял и черен

Поликарбонат

Тегло (g)

90 g

Диаметър(mm) / Височина (mm)

100mm/38mm

Продуктови варианти

Димооптичният детектор ALG-EN на Hochiki се предлага в три цвята: слонова кост, бял и черен. Черният вариант е идеален за обществени места, като киносалони и нощни клубове, където е по-подходящо детекторите да са тъмни.

Съществува и опция за доставка на детектори, чиито светодиоди не премигват в процеса на работа, но светят при сигнал за пожар.

ALG-EN                    

цвят слонова кост

ALG-EN (WHT)       

цвят бял

ALG-EN (BLK)        

цвят черен

Указания за проектиране и монтаж

Димооптичните детектори  са най-широко използваните детектори. Подходящи са за използване в помещения, където потенциалният пожар би се характеризирал с бавно горене и по-голямо количество дим.
Препоръчва се използването им,  за осигуряване на покритие на аварийните маршрути, поради  способността им да откриват оптически гъст дим, който лесно би възпрепятствало използването на аварийните маршрути.

Детектори за дим трябва да бъдат разположени така, че сензорният елемент да отстои на  не по-малко от 25 mm и не повече от 600 мм под тавана или покрива.
Димооптичните детектори се монтират на височини до 10.5 метра. Характеризират се с покритие от 112 кв.м.
При проектиране на разположението им в помещения трябва да се предвиди наслагване на покритието им с цел избягване на „слепи места” .

В коридори по-тесни от 2м хоризонталното разстояние между детекторите може да бъде увеличено, като охраняваните  площи не се нуждаят от припокриване, както е при охрана на стаи. При коридори, по-широки от 2м трябва да се спазва стандарта за стаи.

 

Трябва да се избягва инсталирането  на димооптични детектори на  по-малко от 1 метър от климатизационните/ вентилационни отвори . Правилният монтаж е указан на картинките в ляво.

Димооптичните детектори се монтират на разстояние от осветителни тела.
Минималното отстояние трябва да бъде два пъти височината на осветителното тяло.

Основи с изолатор на късо съединение трябва да бъдат инсталирани, за да ограничат ефекта от повреда в линията за охраняема площ от 2 000 кв.м. Един аналогово-адресен кръг(loop) може  да обхваща не повече от 10 000 кв.м.

Конвенционалните детектори се монтират на стандартна основа YBN-R/3.

Основата се окабелява, както е показано на картинката с трудно горим кабел със сечение минимум от 1.0 кв. мм.

ALG-EN се ползва в помещения със заобикаляща температура от -10°C до +50°C и нива на кондензация и влажност от 10% до 95% RH.

 Да се избягва инсталирането на ALG-EN  в обекти с :

  • висока кондензация;
  • корозивни газове;
  • висока запрашеност и силни въздушни течения;
  • обекти със съществуващи прегради, които биха попречили на въздушният поток да достигне до детектора;
  • във взривоопасни зони.
Инструкция за монтаж

Съвместими продукти

Съвместими контролни панели:

Димооптичните детектори ALG-EN могат да бъдат свързани към всички адресируеми  контролни панели, поддържащи ESP Hochiki протокол за комуникация, включително предлаганите от „Сектрон” ООД панели на Kentec (Великобритания) и NSC (Германия):

Адресируеми контролни панели Kentec, серия Syncro AS / AS Lite
Адресируеми контролни панели Kentec, серия Syncro AS Listec
Адресируеми контролни панели Kentec, серия Syncro
Модулни адресируеми контролни панели NSC, серия Solution F1
Модулни адресируеми контролни панели NSC, серия Solution F2

Други производители на контролни панели, поддържащи ESP Hochiki протокола са компаниите от Великобритания Kidde Fire Protection, Advanced Electronics, Control Equipment и др.

Съвместими основи:

Адресируемите димооптичните детектори ALG-EN са съвместими със следните видове монтажни основи на Hochiki:

Стандартна основа за адресируем детектор YBN-R3
Основа с изолатор на късо съединение YBO-R/SCI

Адресируема основа-сирена YBO-BS (изисква основа YBN-R3 или YBO-R/SCI) – захранва се директно от адресния кръг и може да бъде комбинирана с детектор, като комбинацията заема само един адрес от кръга, индивидуални настройка на тона, осигурява удобство като заменя необходимостта от изнесена сирена за помещението.

Адресируема основа-сирена с флаш лампа YBO-BSB (изисква YBN-R3 или YBO-R/SCI) – индивидуална настройка на сирената и флаш лампата, три режима на работа – сирена, флаш лампа и комбинирано, захранва се директно от адресния кръг и може да бъде комбинирана с детектор, като комбинацията заема само един адрес от кръга, индивидуални настройка на тона, осигурява удобство като заменя необходимостта от изнесена сирена или светлинен индикатор за помещението, различни сигнали за различни алармени събития.

Аксесоари

Богатата гама от спомагателно оборудване на Hochiki включва устройства за улесняване на поддръжката и повишаване надеждността на основните продукти, сред които са адресируемите димооптични детектори. Към аксесоарите, съвместими с ALG-EN, се отнасят устройства за адресиране, демонтаж и тестване на детекторите, оборудване за симулация и въвеждане в експлоатация на адресни кръгове, комплект за детекция наличието на дим във вентилационни шахти и адаптори за монтаж.

Портативен адресен програматор TCH-B100
Устройство за демонтаж на детектори SOLO 200
Комплект за тестване и демонтаж на детектори SOLO 823
Симулатор на адресни кръгове TE-TLE

Адаптор за повърхностно окабеляване YBD-RA
Монтажен комплект за детекция на дим във вентилационни шахти SDP-2

Приложими документи

ISO 9001:2000 на производител
Сертификати: EN54, част 7 - LPCB и VdS
Експертно заключение от НСПАБ
Декларация за съответствие
Продуктова брошура