ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОЕКТАНТА

ПОЖАРОИЗВЕСТЯВАНЕ

Пожароизвестителни детектори>>Аналогов адресируем мултисензорен детектор ACA-E – димооптичен и термичен

Аналогов адресируем мултисензорен детектор ACA-E – димооптичен и термичен

Описание на продукта и технически характеристики

ACA-E представлява мултисензорен детектор, използващ едновременно принципите на димооптична и температурна детекция на пожар. Продуктът включва два елемента – високоефективна димооптична камера и термочувствителен сензор. Димооптичната камера се отличава с повишена чувствителност и нов алгоритъм за обработка на събитията, водещ до редуциране на страничните шумове и минимизиране на фалшивите сработвания до възможния минимум.

Детекторът ACА-E е с нископрофилен дизайн, произведен е от поликарбонат и покрива площ от 112 м². Разполага с два изнесени върху корпуса червени светодиода с 360° видимост за следене на активността му. Монтира се върху основа посредством специален заключващ механизъм за захващане.                

            Детекторът може да функционира в три различни режима на работа, в зависимост от това кой от двата елемента – оптичен или термичен (или комбинация от тях) е активен при вземането на решение за пожарно събитие. Изборът на активния елемент при детекцията и режима на работа на светодиодите (импулсен/неимпулсен режим) се задава чрез контролният панел. Димооптичната камера позволява достигане на високо ниво на чувствителност на сензора. Тя е подвижна, с възможност за демонтаж, което позволява лесното почистване и подмяна.

            Продуктът е напълно съвместим с аналогово адресируемия протокол ESP на Hochiki, представляващ метод на предаване на информация посредством цифрова комуникация. Адресира се по електронен път, като с помощта на ръчен програматор се задава самостоятелен адрес от 1 до 127, който се съхранява в детектора и може да бъде променен впоследствие. Чувствителността на сензорите може да се програмира от контролния панел.

Мултисензорните детектори ACА-E на Hochiki се произвеждат в съответствие с европейския стандарт EN<54, част 5 и 7 и са сертифицирани от LPCB и VdS.

Технически характеристики:

Оперативно напрежение

17 - 41Vd.c.

Нискоенергиен режим

120µA

Ток в състояние на покой

450µA

Ток при аларма

19mA

Метод на предаване на данни

Цифрова комуникация - ESP протокол

Работна температура

от -10ºC до +50ºC

Температура на съхранение

от -30ºC до +60ºC

Максимална влажност

95% RH без конденз (при 40ºC)

Степен на защита от прах и влага

IP42

Цвят

Слонова кост и бял

Материал

Поликарбонат

Тегло (g)

100 g

Диаметър(mm)

100mm

Височина с основата(mm)

46mm

Продуктови варианти

Адресируемият мултисензорен детектор ACA<-E на Hochiki се предлага в два цвята: слонова кост и бял. Съществува възможност за доставка на детектори, чиито светодиоди не премигват в процеса на работа, но светят при сигнал за пожар.

ACA-E

цвят слонова кост

ACA-E(WHT)

цвят бял

Указания за проектиране и монтаж

Адресируемият комбиниран детектор ACA-E  е подходящ за ползване както за помещения, в които един принцип на детекция не е достатъчен за ранно установяване на пожар, така и на места, където се налага промяна на метода и/или чувствителността на детекцията в рамките на деня. 

В зависимост от избраният режим на работа като температурен или димооптичен детектор ACA<-E се монтират на височини до 9/10.5 метра. Характеризират се с покритие от 112 кв.м. При проектиране на разположението им в помещения трябва да се предвиди наслагване на покритието им с цел избягване на „слепи места” .

В коридори по-тесни от 2м хоризонталното разстояние между детекторите може да бъде увеличено, като охраняваните  площи не се нуждаят от припокриване, както е при охрана на стаи. При коридори, по-широки от 2м трябва да се спазва стандарта за стаи

За по-големи сводове, в най-високата точка трябва да се монтира едно устройство. Разстоянието до съседните устройства може да бъде увеличено с 1% за 1 градус от покрива.

В коридори по-тесни от 2м хоризонталното разстояние между детекторите може да бъде увеличено, като охраняваните  площи не се нуждаят от припокриване, както е при охрана на стаи. При коридори, по-широки от 2м трябва да се спазва стандарта за стаи

Трябва да се избягва инсталирането им на по -малко от 1 метър от климатизационните/вентилационни отвори . Правилният монтаж е указан на картинките в ляво.

Комбинираните детектори се монтират на разстояние от осветителни тела.
Минималното отстояние трябва да бъде два пъти височината на осветителното тяло.

Основи с изолатор на късо съединение трябва да бъдат инсталирани, за да ограничат ефекта от повреда в линията за охраняема площ от 2 000 кв.м. Един аналогово-адресен кръг(loop) може  да обхваща не повече от 10 000 кв.м.

Конвенционалните детектори се монтират на стандартна основа YBN-R/3.

 

Основата се окабелява, както е показано на картинката с трудно горим кабел със сечение минимум от 1.0 кв. мм.

ACA-E се ползва в помещения със заобикаляща температура от -10°C до +50°C и нива на кондензация и влажност от 10% до 95% RH.

 Да се избягва инсталирането на ACA-E  в обекти с :

  • висока кондензация;
  • корозивни газове;
  • висока запрашеност и силни въздушни течения;
  • обекти със съществуващи прегради, които биха попречили на въздушният поток да достигне до детектора;
  • във взривоопасни зони.
Инструкция за монтаж

Съвместими продукти

Съвместими контролни панели:

Мултисензорните детектори ACA-E могат да бъдат свързани към всички адресируеми  контролни панели<, поддържащи ESP Hochiki протокол за комуникация, включително предлаганите от „Сектрон” ООД панели на Kentec (Великобритания) и NSC (Германия):

Адресируеми контролни панели Kentec, серия Syncro AS / AS Lite

Адресируеми контролни панели Kentec, серия Syncro AS Listec

Адресируеми контролни панели Kentec, серия Syncro

Модулни адресируеми контролни панели NSC, серия Solution F1

Модулни адресируеми контролни панели NSC, серия Solution F2

Други производители на контролни панели, поддържащи ESP Hochiki протокола са компаниите от Великобритания Kidde Fire Protection, Advanced Electronics, Control Equipment и др.

Съвместими основи:

Адресируемите мултисензорни детектори ACА-E са съвместими със следните видове монтажни основи на Hochiki:

Стандартна основа за адресируем детектор YBN-R3

Основа с изолатор на късо съединение YBO-R/SCI

Адресируема основа-сирена YBO-BS (изисква основа YBN-R3 или YBO-R/SCI) – захранва се директно от адресния кръг и може да бъде комбинирана с детектор, като комбинацията заема само един адрес от кръга, индивидуална настройка на тона, осигурява удобство като заменя необходимостта от изнесена сирена за помещението.

Адресируема основа-сирена с флаш лампа YBO-BSB (изисква YBN-R3 или YBO-R/SCI) – индивидуална настройка на сирената и флаш лампата, три режима на работа – сирена, флаш лампа и комбинирано, захранва се директно от адресния кръг и може да бъде комбинирана с детектор, като комбинацията заема само един адрес от кръга, индивидуални настройка на тона, осигурява удобство като заменя необходимостта от изнесена сирена или светлинен индикатор за помещението, различни сигнали за различни алармени събития.  

Аксесоари

<Богатата гама от спомагателно оборудване на Hochiki< включва устройства за улесняване на поддръжката и <повишаване надеждността на основните продукти, сред които са адресируемите мултисензорни детектори<. Към съвместимите с ACA<-E аксесоари се отнасят< устройства за адресиране, <демонтаж и <тестване<, оборудване за симулация и въвеждане в експлоатация на адресни кръгове и адаптори за монтаж:

Устройство за тестване на кръга преди пускане в експлоатация TE-LCT
Симулатор на адресни кръгове TE-TLE

Устройство за демонтаж на детектори SOLO 200
Комплект за тестване и демонтаж на детектори SOLO 823
Адаптор за монтаж в окачени тавани YBN-UA
Адаптор за повърхностно окабеляване YBD-RA

Приложими документи

ISO 9001:2000 на производител
Сертификати: EN<54, част 5 и част 7 - LPCB и  VdS
Декларация за съответствие
Продуктова брошура