ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОЕКТАНТА

ПОЖАРОИЗВЕСТЯВАНЕ

Ръчни пожароизвестители>> Конвенционален ръчен пожароизвестител  HCP-E

Аналогов адресируем ръчен пожароизвестител HCP-E

Описание на продукта и технически характеристики

HCP-E е адресируем ръчен пожароизвестител с нечуплив пластмасов елемент, захранван от адресния кръг и заемащ един адрес. Предназначението му е при активиране да  изпрати сигнал до контролния панел за незабавна активация на алармените изходи. Позволява бърз отговор от контролния панел след активирането му.

Адресируемият ръчен пожароизвестител HCP-E е снабден с LED индикатор, който може да работи в 2 режима: премигващ/непремигващ. Разполага с 2 терминала за лесно свързване с кръга. Инициирана от контролния панел функция, тества функционирането на устройството, а чрез пластмасов ключ може да се провери и възстнанови положението на нечупливия елемент.

HCP-E е наличен в два цвята – червен и жълт. Съществуват и влагозащитени версии в следните разновидности: ръчни пожароизвестители със степен на защита IP67 и пожароизвестители с вграден изолатор на късо съединение и IP54. HCP-E  може да бъде доставен и със стъклен елемент вместо пластмасов. Има възможност да бъде монтиран върху повърхността на стена (чрез кутия SR-2T – поръчва се допълнително) или да бъде с вграден монтаж.

Продуктът е напълно съвместим с аналогово адресируемия протокол ESP на Hochiki, представляващ метод на предаване на информация посредством цифрова комуникация. Адресира се по електронен път, като с помощта на ръчен програматор TCH-B100 се задава самостоятелен адрес от 1 до 127, който се съхранява в детектора и може да бъде променен впоследствие.

Адресируемият ръчен пожароизвестител HCP-E се произвежда в съответствие с европейския стандарт EN54, част 11 и е сертифициран от LPCB.

Технически характеристики:

Оперативно напрежение

17 - 41Vd.c.

Нискоенергиен режим

90mA

Ток в състояние на покой

220mA

Ток при аларма

5mA

Метод на предаване на данни

Цифрова комуникация - ESP протокол

Работна температура

от -10ºC до +50ºC

Температура на съхранение

от -30ºC до +60ºC

Максимална влажност

95% RH без конденз (при 40ºC)

Степен на защита от прах и влага

IP24

Тегло (g) и размери (mm)

HCP-E за вграждане: 110g / 89x93x27.5 mm

HCP-E за стенен монтаж (с кутия SR-2T):

161g / 89x93x59.5 mm

Продуктови варианти

Адресируемият ръчен пожароизвестител HCP-E на Hochiki се предлага в два цвята: червен и жълт. Съществуват и влагозащитени версии на продукта за приложение в помещения с повишена влажност, съответно ръчни пожароизвестители със степен на защита IP67 и пожароизвестители с вграден изолатор на късо съединение с IP54. HCP-E може да бъде доставен и със стъклен елемент вместо пластмасов. Има възможност да бъде монтиран върху повърхността на стена (чрез кутия SR-2T – поръчва се допълнително) или да бъде с вграден монтаж.

Налични са следните модели:

HCP-E

цвят червен

HCP-Y

цвят жълт

BGU-E(PS)

защитен от водни пръски, с изолатор на късо съединение, червен

HCP-W

влагозащитен, цвят червен

Указания за проектиране и монтаж

Човек не трябва да се движи повече от 45 м по протежение на евакуационен път, за да достигне точка за ръчно известяване.

Ръчен пожароизвестител се монтира при всяка аварийна врата
 
Подходящ е за приложение в помещения с повишена влажност и разпространение на водни пръски.

Ръчният пожароизвестител трябва да бъде позициониран  на 1.4m (+/- 200mm) от пода.
 

Съвместими продукти

Съвместими контролни панели:

Ръчният пожароизвестител HCP-E може да бъде свързан към всички адресируеми  контролни панели, поддържащи ESP Hochiki протокол за комуникация, включително предлаганите от „Сектрон” ООД панели на Kentec (Великобритания) и NSC (Германия):

Адресируеми контролни панели Kentec, серия Syncro AS / AS Lite

Адресируеми контролни панели Kentec, серия Syncro AS Listec

Адресируеми контролни панели Kentec, серия Syncro

Модулни адресируеми контролни панели NSC, серия Solution F1

Модулни адресируеми контролни панели NSC, серия Solution F2

Други производители на контролни панели, поддържащи ESP Hochiki протокола са компаниите от Великобритания Kidde Fire Protection, Advanced Electronics, Control Equipment и др.

Аксесоари

Богатата гама от спомагателно оборудване на Hochiki включва устройства за улесняване на поддръжката и повишаване надеждността на основните продукти, сред които са адресируемите ръчни пожароизвестители. Ръчният пожароизвестител HCP-E е съвместим със следните аксесоари на Hochiki:

 Портативен адресен програматор TCH-B100
Устройство за тестване на кръга преди пускане в експлоатация TE-LCT
 Симулатор на адресни кръгове TE-TLE
 Кутия за монтаж SR-2T

Приложими документи

ISO 9001:2000 на производител
Сертификати: EN54, част 11 - LPCB
Декларация за съответствие
Експертно заключение от НСПАБ
Продуктова брошура