ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОЕКТАНТА

ПОЖАРОИЗВЕСТЯВАНЕ

Пожароизвестителни детектори>> Конвенционален димооптичен детектор за използване във флота SLR-E3M

Конвенционален димооптичен детектор за използване във флота SLR-E3M

Описание на продукта и технически характеристики

SLR-E3M е конвеционален димооптичен детектор на Hochiki, морско изпълнение и е напълно съвместим с повечето съществуващи конвенционални системи за пожароизвестяване, сертифицирани за използване във флота. Отличава се с повишената чувствителност на високотехнологичната димооптична камера, чрез която се осъществява детекцията на дим. Детекторът работи в широк диапазон на напрежение от 9.5 до 30V DC.

Конвенционалният детектор морско изпълнение SLR-E3M е с нископрофилен дизайн, произведен е от поликарбонат и покрива площ от 112 м². Снабден е с два изнесени върху корпуса червени светодиода с 360° видимост за следене на активността му, както и с изход за изнесен индикатор. Димооптичната камера позволява достигане на високо ниво на чувствителност на сензора. Тя е подвижна, с възможност за демонтаж, което позволява лесното почистване и подмяна. SLR-E3M се монтира върху основа предназначена за детектори морско изпълнение. За по-добра защита на детектора, той заедно с основата се поставя в специална влагозащитена монтажна кутия MBB-1.

Димооптичните детектори морско изпълнение SLR-E3M на Hochiki се произвеждат в съответствие с европейския стандарт EN54, част 7 и са сертифицирани от LPCB, LRS (Lloyds Register), MCA и Germanischer Lloyd.

Технически характеристики:

Оперативно напрежение

9.5 - 30Vd.c.

Ток в състояние на покой

35mA

Ток при аларма

40mA (max)

Консумация на изнесения индикатор

20mA (max) / 9.5 - 14 mA

Работна температура

от -10ºC до +70ºC

Температура на съхранение

от -30ºC до +60ºC

Максимална влажност

95% RH без конденз (при 40ºC)

Степен на защита от прах и влага

IP42

Цвят

Слонова кост и бял

Материал

Поликарбонат

Тегло (g)

95g

Диаметър(mm) / Височина (mm)

100mm/38mm

Продуктови варианти

Конвенционалният детектор за използване във флота SLR-E3M на Hochiki се предлага в цвят слонова кост и е наличен в един модел:

SLR-E3M

цвят слонова кост

Указания за проектиране и монтаж

Димооптичните детектори SLR-E3M са с широко приложение на борда на морски съдове. Подходящи са за използване в помещения, където потенциалният пожар би се характеризирал с бавно горене и по-голямо количество дим.

Димооптичните детектори  са най-широко използваните детектори. Подходящи са за използване в помещения, където потенциалният пожар би се характеризирал с бавно горене и по-голямо количество дим.

Препоръчва се използването им,  за осигуряване на покритие на аварийните маршрути, поради  способността им да откриват оптически гъст дим, който лесно би възпрепятствало използването на аварийните маршрути.>

Детектори за дим трябва да бъдат разположени така, че сензорният елемент да отстои на  не по-малко от 25 mm и не повече от 600 мм под тавана или покрива.

Димооптичните детектори се монтират на височини до 10.5 метра. Характеризират се с покритие от 112 кв.м.

При проектиране на разположението им в помещения трябва да се предвиди наслагване на покритието им с цел избягване на „слепи места” .

В коридори по-тесни от 2м хоризонталното разстояние между детекторите може да бъде увеличено, като охраняваните  площи не се нуждаят от припокриване, както е при охрана на стаи. При коридори, по-широки от 2м трябва да се спазва стандарта за стаи

Трябва да се избягва инсталирането им на по-малко от 1 метър от климатизационни/вентилационни отвори. Правилният монтаж е указан на картинките в ляво.

Димооптичните детектори се монтират на разстояние от осветителни тела.
Минималното отстояние трябва да бъде два пъти височината на осветителното тяло.

Конвенционалните детектори се монтират на стандартна основа YBN-R/6.

 

Основата се окабелява, както е показано на картинката с трудно горим кабел със сечение минимум от 0.5 кв. мм.

SSLR-E3M  се ползва в помещения със заобикаляща температура от -10°C до +50°C и нива на кондензация и влажност от 10% до 95% RH.

 Да се избягва инсталирането на SLR-E3M  в обекти с :

  • висока кондензация;

  • корозивни газове;

  • висока запрашеност и силни въздушни течения;

  • обекти със съществуващи прегради, които биха попречили на въздушният поток да достигне до детектора;

  • във взривоопасни зони.

SLR-E3M  се ползва в помещения със заобикаляща температура от -10°C до +50°C и нива на кондензация и влажност от 10% до 95% RH.

Инструкция за монтаж

 

Съвместими продукти

Съвместими контролни панели:

Димооптичните детектори SLR-E3M на Hochiki могат да бъдат свързани към повечето конвенционални панели за пожароизвестяване, сертифицирани за използване във флота.

Съвместими основи:

Конвенционалният димооптичен детектори SLR-E3M е съвместим с монтажна основа YBN-R/6М, специално разработена за детектори за използване във флота:

Основа за конвенционални детектори за използване във флота YBN-R/6М

Аксесоари

Богатата гама от спомагателно оборудване на Hochiki включва устройства за улесняване на поддръжката и повишаване надеждността на основните продукти, сред които са конвенционалните димооптични детектори. Към аксесоарите, съвместими с SLR-E3M, се отнасят устройства за тестване и демонтаж на детекторите и адаптори за монтаж.

Тестер за термични детектори SOLO 423 /  SOLO 424 / SOLO 461
Устройство за демонтаж на детектори SOLO 200
Комплект за тестване и демонтаж на детектори SOLO 823

Влагозащитена монтажна кутия МВВ-1
Адаптор за повърхностно окабеляване YBD-RA

Приложими документи

SO 9001:2000 на производител
Сертификати: EN54, част 5 - LPCB и VdS
Декларация за съответствие
Експертно заключение от НСПАБ
Продуктова брошура