ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОЕКТАНТА

ПОЖАРОИЗВЕСТЯВАНЕ

Пожароизвестителни детектори>> Конвенционален термодиференциален детектор за приложение във флота DCD-AE3M

Конвенционален термодиференциален детектор за използване във флота с праг на сработване 60ºС - DCD-АE3M

 

Описание на продукта и технически характеристики

DCD-АE3M е конвенционален термодиференциален детектор морско изпълнение на Hochiki, реагиращ на резки промени на температурата или при повишаването й над 60ºС. Детекторът е напълно съвместим с повечето съществуващи конвенционални системи за пожароизвестяване, сертифицирани за използване във флота. Разработен е на принципа на електронното линейно откриване на пожар по топлинното излъчване и е съвместим с повечето съществуващи конвенционални системи за пожароизвестяване. Използва термочувствителен сензор (термистор) и специална схема за линеаризация, осигуряващи прецизна линейна реакция на температура.

Конвенционалният детектор морско изпълнение DCD-АE3M е с нископрофилен дизайн, произведен е от поликарбонат и покрива площ от 56 м². Снабден е с два изнесени върху корпуса червени светодиода с 360° видимост за следене на активността му, както и с изход за изнесен индикатор. Подходящ е за помещения с по-високи температури и наличие на изпарения, за които не е уместно използването на димооптични детектори.

DCD-АE3M се монтира върху основа предназначена за детектори морско изпълнение. За по-добра защита на детектора, той заедно с основата се поставя в специална влагозащитена монтажна кутия MBB-1.

Термичните детектори морско изпълнение DCD-AE3M на Hochiki се произвеждат в съответствие с европейския стандарт EN54, част 5 и са сертифицирани от LPCB, LRS (Lloyds Register), MCA, DNV и Germanischer Lloyd.

Технически характеристики:

Оперативно напрежение

15 - 30Vd.c.

Ток в състояние на покой

35mA

Ток при аларма

40mA (max)

Работна температура

от -25ºC до +70ºC

Температура на съхранение

от -30ºC до +70ºC

Максимална влажност

95% RH без конденз (при 40ºC)

Степен на защита от прах и влага

IP42

Цвят

Слонова кост и бял

Материал

Поликарбонат

Тегло (g)

95g

Диаметър(mm) / Височина (mm)

100mm/38mm

Продуктови варианти

Конвенционалният детектор за използване във флота DCD-АE3M на Hochiki се предлага в цвят слонова кост и е наличен в един модел:

DCD-АE3M

цвят слонова кост

Указания за проектиране и монтаж

Температурните детектори са  подходящи за помещения с по-високи температури и наличие на изпарения, за които не е уместно използването на димооптични детектори

Радиусът на покритие на термичните детектори е 5,3 м. Радиусите на покритие трябва да се припокриват с цел предотвратяване на наличието на “слепи места”. Покритието на всеки  детектор може да се представи като квадрат с размери 7,5 х 7,5м, което прави действителна площ на покритието от 56,3 м2 за всяко устройство.

Максимално допустимата височина за монтаж на термодиференциални детектори е 9 метра.  Термичните детектори трябва да бъдат разположени така, че сензорният елемент  да отстои на  не по-малко от 25 mm и на не повече от 150 мм под тавана или на покрива.

В коридори по-тесни от 2м хоризонталното разстояние между детекторите може да бъде увеличено, като охраняваните  площи не се нуждаят от припокриване, както е при охрана на стаи. При коридори, по-широки от 2м трябва да се спазва стандарта за стаи

Трябва да се избягва инсталирането им на по - малко от 1 метър от климатизационните/вентилационни отвори. Правилният монтаж е указан на картинките в ляво.

Tермичните детектори се монтират на разстояние от осветителни тела.
Минималното отстояние трябва да бъде два пъти височината на осветителното тяло.

Конвенционалните детектори за флота се  монтират на стандартна основа YBN-R/6М

 

Основата се окабелява, както е показано на картинката с трудно горим кабел със сечение минимум от 0.5 кв. мм.

DCD-AE3M се ползва в помещения със заобикаляща температура от -10°C до +50°C и нива на кондензация и влажност от 10% до 95% RH.

 Да се избягва инсталирането на DCD-AE3M в обекти с :

  • висока кондензация;

  • корозивни газове;

  • висока запрашеност и силни въздушни течения;

  • обекти със съществуващи прегради, които биха попречили на въздушният поток да достигне до детектора;

  • във взривоопасни зони.

 Инструкция за монтаж

Съвместими продукти

Съвместими контролни панели:

Термичните детектори DCD-АE3M на Hochiki могат да бъдат свързани към повечето конвенционални панели за пожароизвестяване, сертифицирани за използване във флота.

Съвместими основи:

Конвенционалният димооптичен детектори DCD-АE3M е съвместим с монтажна основа YBN-R/6М, специално разработена за детектори за използване във флота:

Основа за конвенционални детектори за използване във флота YBN-R/6М

Аксесоари

Богатата гама от спомагателно оборудване на Hochiki включва устройства за улесняване на поддръжката и повишаване надеждността на основните продукти, сред които са конвенционалните димооптични детектори. Към аксесоарите, съвместими с DCD-АE3M, се отнасят устройства за тестване и демонтаж на детекторите и адаптори за монтаж.

Приложими документи

ISO 9001:2000 на производител
Сертификати: EN54, част 5 – LPCB, LRS (Lloyds Register), MCA, DNV и Germanischer Lloyd
Декларация за съответствие
Продуктова брошура